Domein uit quarantaine

Domainia biedt een lijst aan met alle domeinnamen die binnenkort uit quarantaine komen, deze kunt u hier vinden.

Wat houdt quarantaine in?

Dit is de status die een opgeheven domeinnaam krijgt gedurende 40 dagen. Op het moment dat een domeinnaam wordt opgeheven, dan wordt deze niet direct vrijgegeven. De domeinnaam wordt gedurende 40 dagen vastgehouden door de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Zij doen dit om domeinnaamhouders extra bedenktijd te geven, voordat de domeinnaam weer vrijkomt op de markt.

Het kan gebeuren dat u een domeinnaam hebt opgeheven, maar alsnog besluit om er weer gebruik van te willen maken. Of een collega van u heeft zonder uw medeweten een domeinnaam opgezegd, die u liever zou behouden. Ook kan het voorkomen dat u de verhuizing van uw domeinnaam te laat in gang heeft gezet, waardoor uw oude hostingprovider de domeinnaam al heeft opgezegd bij de SIDN. Wat de reden ook is, quarantaine voorkomt dat anderen de domeinnaam direct kunnen claimen.

Wat kan ik doen als ik een domeinnaam tegenkom die in quarantaine staat?

Op het moment dat de domeinnaam in quarantaine staat kan alleen de huidige Registrant (domeinnaamhouder) de opdracht geven om de domeinnaam uit quarantaine te halen.

De huidige Registrant heeft hiervoor drie opties:

  • De oude provider krijgt de opdracht om de domeinnaam uit quarantaine te halen. Hiervoor wordt door de oude provider waarschijnlijk een vergoeding van rond de 50 euro in rekening gebracht.
  • De nieuwe provider krijgt de opdracht om de domeinnaam uit quarantaine te halen. Hiervoor wordt door de provider meestal een vergoeding van rond de 100 euro gerekend.
  • De huidige of nieuwe domeinnaamhouder kan ook wachten totdat de quarantaine periode is verstreken, dan komt de domeinnaam vrij en is deze opnieuw te registreren. U hoeft dan nergens voor te tekenen en er zijn geen kosten mee gemoeid. Er bestaat natuurlijk dan wel een grote kans dat de domeinnaam wordt gekaapt door iemand anders. Vaak door partijen die op grote schaal geautomatiseerd domeinnamen kapen. Wij raden deze optie dan ook ten zeerste af.

Als u niet de huidige Registrant bent, dan kunt u het beste contact opnemen met de huidige houder van de domeinnaam en vragen of deze de domeinnaam aan u wil overdragen. De houder van een domeinnaam is namelijk de enige persoon die de domeinnaam uit quarantaine kan halen.